Agyi kapacitásunk maximalizálása

Agyi kapacitásunk maximalizálása

Agyi kapacitásunk maximalizálása segíthet immunrendszerünk erősítésében, és ellenállóbbá tesz a fertőzésekkel, megbetegedésekkel szemben… függetlenül attól, hogy adott kór az agyat támadja vagy bármely más szervünket.

Az agy testünk irányító központja, de az immunrendszer (eltérően egyes szerveinktől) nem lokalizálható egy meghatározható helyen. Eleinte a tudósok úgy vélték, hogy az immunrendszer működésében nincs is szükség az agy befolyására.
Ám anatómusok felismerték, hogy az immunszervek, úgy, mint a csecsemőmirigy; csontvelő; lép, ahol az immunsejtek termelődnek és differenciálódnak; valamint a nyirokcsomók, ahol az immunsejtek elejtik áldozataikat, szorosabban kapcsolódtak az agyhoz, mint amennyire azt azok mérete vagy elhelyezkedése önmagában indokolta volna. A T-sejtek, immunhadseregünk kulcsfigurái, megtanulnak felismerni és megtámadni egy adott behatolót minden alkalommal, amint az testünkbe kerül. Receptoraik olyan neurotranszmitterekhez (ingerületátvivő-anyagokhoz) kapcsolódnak, mint az endogén (szervezeten belül keltkezett) ópiátok és a norepinefrin (másnéven noradrenalin, mely vész- vagy stresszhelyzetben többek között a szivverés gyorsításával, vérnyomás emelésével
támogatja a megküzdést). Ebből is látszik, hogy nem függetleníthető működésük mentális állapotunktól.

Világossá vált, hogy az immunsejtek képesek üzeneteket fogadni az agytól; s tudósok az ellenkező irányban is megfigyeltek „forgalmat”: az immunrendszer kémiai hírvivői hatással tudnak lenni az agyműködésre.

A neurofeedback tréningek segítenek, hogy egyre közelebb kerüljünk agyi kapacitásunk maximumának megtapasztalásához. Emellett, mintegy mellékhatásként, hozzájárulnak imuunrendszerünk hatékonyabb működéséhez is. Mindezek birtokában lényegesen felkészültebben, stabilabb versenyképességgel vághatunk neki a dolgos mindennapoknak, amint újra lehetőségünk nyílik rá, s kevésbé kell tartanunk a körülményeknek való kiszolgáltatottságtól.

U.I.: Érdemes elgondolkodni azon tényen mindemellett, hogy az agyat érintő (leginkább degeneratív) elváltozások a diagnosztizálást megelőzően 15-40 évvel kezdenek kialakulni.. A prevenció jelentősége ezen területen is méltán kell, hogy felértékelődjön.

Forrás:
Health Talks Online
117 Deerfield Grove Way, St. Augustine, Florida 32086, United States
2020. március 20.